Edible Fineart / Syötävä kuvataide / Ätbar bildkonst

"Ruoka yhdistää meitä ihmisiä kaikkialla maailmassa ja se on kaikkein inhimillisin tapa tarkkailla vallitsevia arvoja, käyttäytymistä ja tapoja - itseäni".

Edible Fineart / Syötävä kuvataide on ympäristötaiteen projekti, joka välittää usealla eri tasolla vaihtoehtoisia ajatuksia ihmiskunnan ja luonnon välisestä suhteesta. Käytän taiteessaani värikkäitä, syötäviä, orgaanisia materiaaleja, kuten vihanneksia, hedelmiä, marjoja, kukkia ja muita luonnon antimia. Toteutan niistä installaatioita ja geometrisiä mandaloita, jotka tallennan digitaalisena, ottamalla valokuvia ja kuvaamalla videoita.

Taiteeseeni sisältyy ajatus sosiaalisuudesta ja yhdessä tekemisestä. Minulle on tärkeää, että yleisö /paikallisasukkaat saavat osallistua teosten toteutukseen ja viemään syötäviä, maatuvia ja kierrätettäviä osia kotiinsa. Tavoitteenaani on, että taiteen kautta luon yhteistyötä ja hyvinvointia sekä inspiroin ihmisiä tekemään arjessaan luovia tekoja. Taiteellani otan kantaa ruoantuotantoon ja pyrin lisäämään keskustelua ruoan tulevaisuudesta.

Seuraava näyttely: ryhmänäyttely nykytaiteen museo Chappessa. Nähtävillä Edible Fineart -teoksia sekä performanssi. Näyttely avautuu maaliskuussa 2023 ja on esillä puoli vuotta.

#ediblefineart #syötäväkuvataide #ätbarbildkonst

Edible Fineartista kirjoitettua:

Turun sanomat 3.11.2022

"Mandalan muotoisia unelmia"

Lapuan Sanomat 18.11.2021

"Kymmenmetrinen taideteos havupuista, marjoista, kävyistä ja heinistä"

Lapuan Sanomat 20.8.2021

"Taiteilijaresidenssi rauhoittaa ja ohjaa taiteilijan ytimen äärelle"

Muikkelit.fi 6.9.2019

"Tanja Heikkilä tekee syötävää taidetta, joka tarjoaa silmäniloa mutta on myös poliittinen kannanotto"

Ketjuuntunut Edible Fineart perfomanssi

24.5.2022

Kalevan navetta, Seinäjoki Finland

Toteutin yhteistyössä Taideyliopiston, Turun yliopiston ja Etelä-Pohjanmaan elintarvikealan yrittäjien ja luova tulevaisuus -seminaarin osallistujien kanssa Kalevan Navettaan noin kolme metriä pitkän, ketjuuntunut Edible Fineart / syötävä kuvataide -teoksen. Installaatio tuli valmiiksi seminaarin aikana yleisön edessä.

Ketjuuntunut Edible Fineart -installaatio koostui 12 ruusupavun versosta, jotka olin itse kasvattanut, Alavuden öljypuristamon rypsiöljypuristeesta, Pirjon Pakarin porkkanakakosta sekä Seinäjoen torilta ostetuista ja alueella kasvatetuista vihanneksista ja marjoista, sekä villi​​yrteistä ja kukista ja lainatavaroista.

Installaatio syntyi kahden tunnin seminaarin aikana. Osallistujat saivat kerätä mukanaan osia installaatiosta. Pöytä tyhjennettiin ennätysnopeudella!

Kordelin_Edible Fineart_12.6_edited.jpg

Talvinen Edible Fineart installaatio

14.-19.12.2021

Kulttuurikeskus Vanha paukku, Lapua, Finland

Toteutin yhteistyössä Lapuan kaupungin, Kulttuurikeskus Vanhan paukun kulttuuripalveluiden, viherlaitoksen, taiteilijoiden ja kaupunkilaisten kanssa yhden suuren noin 10 metrisen, Talvisen Edible Fineart -teoksen Vanhan paukun kulttuurikeskuksen aukiolla joulukuussa 2021. Teos oli esillä ympäri vuorokauden 14.-19.12.2021.

Talvinen Edible Fineart -teos koostui 19 erikokoisesta harvennuskuusista, orgaanisen materiaalin asetelmista, mandaloista ja Sebastian Sidin suunnittelemasta valoteoksesta. Kaikki teoksessa käytettävä materiaali palautetaan luontoon tai kierrätetään takaisin Lapuan kaupungin käyttöön. Teoksessa käytettävät kuuset sai hakea omaan käyttöön tai lahjoittaa eteenpäin teoksen purkupäivänä 20.12.2021 - Kaikki kuuset päätyivät toiseen käyttöön, kolmasosa meni hevosten ruoaksi.

Kordelin_Edible Fineart_12_edited.jpg

Oma Maa Edible Fineart -teos

30.8.2019

Helsinki, Finland

Toteutin noin yhden metrin kokoisen, Oma Maa Edible Fineart -teoksen Helsingissä, Suomessa. Teos oli esillä hetken ja siitä on jäljellä vain tämä yksi valokuvateos.

Oma Maa Edible Fineart -teos koostui viikottaisen satokassin sisällöstä. Kaikki teoksessa käytetyt orgaaniset materiaalit päätyivät ruoaksi tai biojätteisiin.

IMG_20190830_201722_783.jpg

Tribuutti Notre Damelle Edible Fineart -teos

16.4.2019

Fuengirola, Espanja

Toteutin noin 2 metrisen, A tribute to Notre Dame Edible Fineart -teoksen Fuengirolassa, Espanjassa. Teos oli esillä hetken ja siitä on jäljellä vain tämä yksi valokuvateos.

A tribute to Notre Dame Edible Fineart -teos on tribuutti Notre Dame katedraalin palolle ja se koostui viikottaisten torikassin sisällöstä. Kaikki teoksessa käytetyt orgaaniset materiaalit päätyivät ruoaksi tai biojätteisiin.

IMG_20190416_185028-01.jpg